ARQUITECTURA I DISSENY D’INTERIORS
Arquitectura i Disseny d'interiors
Idioma
 

Blog

MÉS CONCEPTES DE FENG SHUI

Per a poder ampliar la informació introductòria que us vam facilitar fa uns dies, us ajudem a endinsar-vos en el Feng Shui. Avui us proporcionem la informació de les seves bases i alguns consells per començar a aplicar-los al vostre dia a dia.
 

FONAMENTS DEL FENG SHUI
 
El Chi o l’energia vital
 
El Feng Shui estableix que el Chi és una energia vital que està en constant moviment i que regenta tots els espais i cossos. El que s’ha d’intentar aconseguir a tots els espais és guiar aquesta energia de manera que no s’estanqui ni creï fluxos en un sol sentit, per així evitar crear “fletxes”.
 

A partir d’aquí, podem reconèixer el Chi positiu o sa “Sheng Chi” i el Chi negatiu o malalt “Sha Chi”. Hi haurà un Sheng Chi quan l’energia flueixi, es distribueixi de manera pausada, creant circulacions suaus en línia corba per totes les estances. La distribució dels interiors ha de satisfer les necessitats de l’usuari, però també permetre una circulació fluida, no pas forçada.
Considerem que hi haurà Shar Chi en canalitzacions o carrers sense sortida. A l’interior de les cases, hi haurà Shar Chi en passadissos llargs o quan trobem una escala o una finestra davant d’una porta. En aquests casos, l’energia circula a una velocitat excessiva i pot tenir efectes nocius. També es consideren espais creadors de Shar Chi els racons, els angles de parets o mobles i arestes en sostres per exemple.
 

Fixem-nos per exemplificar-ho, en lo fàcil que es fa desplaçar-se per un parc, on les línies de circulació són ondulades i suaus, i per contra, lo esgotador que pot ser caminar per una ampla avinguda en línia recta, sense aparents obstacles.
 

El Yin i el Yang
 

Per aconseguir l’harmonia cal equilibrar l’entorn exterior i tot el referent a la vida personal. Si ho mirem des de la perspectiva del Feng Shui, podem dir que es tracta d’un equilibri raonable entre activitat i repòs. Aquests impulsos contraposats es coneixen com Yin i Yang. Aquests dos conceptes contribueixen de la mateixa manera en l’equilibri o harmonia.
Tots els objectes posseeixen característiques Yin i Yang en sí mateixos. El problema ve quan un dels dos excedeix sobre l’altre.
Podem considerar que el Yin es troba en estances allunyades de l’entrada de la casa, en les zones de descans, bàsicament els llocs on hi ha menys moviment i més silenci. En canvi el Yang es troba en estances on hi ha moviment i vida, soroll habitualment, com pot ser una sala de jocs, la cuina o la sala d’estar.
 
Feng Shui2 - sallesvalls - 01
 

Els cinc elements o fases de transformació
 

Es tracta d’un cicle energètic basat en cinc elements que formen un tot, la base del Feng Shui. Entre ells poden afavorir-se o pel contrari, disminuir-se afectant-se negativament. No s’han d’entendre els cinc elements com elements materials, sinó els cinc tipus d’energia que conformen el Chi.
 

Aquests cinc elements són la fusta, el foc, la terra, el metall i l’aigua. Si ens fixem en el sentit en que s’interrelacionen els cinc elements, podem establir un cicle creatiu, en què un element alimenta al següent, o un cicle destructiu, en què uns destrueixen als altres.
 
Feng Shui2 - sallesvalls - 02
 

Si el cicle no respecta l’ordre en que es relacionen aquests elements i s’estableixen relacions entre elements que no són consecutius, s’estableix una relació de control entre aquests.
 

A aquests elements se’ls hi atorguen qualitats, colors, formes, energies, una correspondència amb objectes i elements de la nostra societat i un número. D’aquesta manera els podem classificar i arribar a aconseguir una harmonia entre ells.
 
Feng Shui2 - sallesvalls - 03
 

EL CICLE CREATIU:
 

El cicle creatiu estableix un sentit de la relació entre els elements, en què l’anterior alimenta o afavoreix al següent, i d’aquesta manera es tanca el cicle interrelacionant els cinc elements. Aquest sentit del cicle estableix l’ordre següent:
Com podem veure el foc alimenta la terra (a través de la cendra), la terra alimenta el metall (els metalls neixen a la terra), el metall alimenta l’aigua (existeix una relació de semblança en aspecte en estat líquid), l’aigua alimenta la fusta (l’aigua permet el creixement dels arbres) i finalment, la fusta alimenta el foc (quan la fusta es crema dóna lloc al foc).
 
Feng Shui2 - sallesvalls - 04
 

EL CICLE DESTRUCTIU O DE CONTROL:
 

Els elements es relacionen entre ells però no de manera consecutiva. És a dir, relacionem el foc amb l’aigua i el metall, però aquest últim també amb la fusta, la fusta amb la terra també, i la terra alhora amb l’aigua. D’aquesta manera, el foc controla el metall (que podria arribar a fondre’l). El metall controla la fusta (que podria arribar a tallar-la si es tracta d’un element de metall afilat). La fusta controla la terra (de la que n’extreu els elements nutritius que necessita). La terra controla l’aigua (que pot arribar a acumular-la). Finalment l’aigua controla el foc (ja que pot arribar a apagar-lo).
 

Feng Shui2 - sallesvalls - 05
 

Per acabar de tenir clara la incidència i naturalesa de cada element, hauríem de veure quina correspondència existeix entre els elements i els colors o formes, de la manera que els puguem veure representats en els ambients.
 

FOC
 

Representat per la llum solar, li correspon el color vermell, les formes triangulars, piramidals o còniques. Se li associa el número Kua 9 i la orientació favorable és el sud. Es correspon amb el Sol, les espelmes, les llars de foc i les llums fortes. Es tracta d’una energia activa i ascendent.
 

TERRA
 

Representat pels objectes de ceràmica o sorra, li corresponen els tons terrossos com el marró, l’ocre o el groc. S’associa a les formes quadrades o rectangulars, però planes. Es correspon amb els números Kua 2, 5 i 8 i la orientació favorable és el nord-est. Les pedres, els objectes de ceràmica o fang tals com totxos, sorres o les teules, el representen. Es tracta d’una energia descendent i circular.
 

METALL
 

Representat per objectes tals com minerals o pedres, li corresponen els tons blancs, daurats i platejats (o també el groc i el gris). S’associa als números Kua 6 i 7 i les seves orientacions favorables són l’oest i el nord-oest. Es correspon amb elements metàl·lics com la plata, el bronze, l’or o qualsevol escultura o element de metall, i han de ser de formes circulars, ovalades o en forma d’arc. Es tracta d’una energia interna, cap a dins.
 

AIGUA
 

L’element aigua es correspon amb els colors negre i blau i amb el número Kua 1. La seva orientació favorable és el nord. Es correspon, ja no només amb l’element aigua, sinó amb la sinuositat de la seva forma. El representen corrents d’aigua, fonts, peixeres, el vidre o els miralls. Té una energia descendent i és de formes lliures, asimètriques i sobretot, ondulades i sinuoses.
 

FUSTA
 

Es correspon, a grans trets, amb els elements de fusta naturals tals com plantes, flors o arbres. El seu color és bàsicament el verd i se li associen els números Kua 3 i 4. Les seves orientacions favorables són l’est i el sud-est i normalment, s’associa a elements verticals tals com columnes o pilars, a més de troncs o tiges. El trobem representat en plantes, flors o arbres però també en teixits de cotó o mobles de fusta. Té una energia ascendent i expansiva.
 

Alguns consells:
 

Evidentment, la disciplina del Feng Shui és molt amplia i treballa molts aspectes diferents de l’habitatge i altres espais. Tot i així, us deixem alguns consells per a que pugueu començar a integrar-la a les vostres vides:
– Separa les estances segons les seves funcions
– Evita els racons, suavitzant-los amb elements corbs
– Procura no crear passadissos rectes i llargs per no precipitar massa l’energia. Si és el cas, col·loca-hi elements que dinamitzin l’energia i en canviïn la trajectòria
– Quan en una estança percebis bona energia, col·loca-hi miralls per propagar aquesta energia per la resta de la casa
– Intenta harmonitzar els espais, col·locant una petita representació de cadascun dels cinc elements dels que hem parlat
– Evita el desordre. L’estat del vostre espai es reflecteix en el vostre interior
 
Feng Shui2 - sallesvalls - 06
Feng Shui2 - sallesvalls - 07
Feng Shui2 - sallesvalls - 08
Feng Shui2 - sallesvalls - 09
Feng Shui2 - sallesvalls - 10
 

Esperem que us hagi sigut útil la informació proporcionada i us convidem a seguir investigant aquest món tant profund, el Feng Shui.