ARQUITECTURA I DISSENY D’INTERIORS
Arquitectura i Disseny d'interiors
Idioma
 

Blog

DAVIDE GROPPI, EL MESTRE DE LA LLUM

Davide Groppi, reconegut i consolidat dissenyador italià d’il·luminació ha sigut convidat per la botiga MINIM de Barcelona aquest dijous 26 de novembre de 2015 per explicar-nos la seva història, com neixen els seus projectes i quines són les seves fonts d’inspiració.

 

Als anys vuitanta transforma la seva passió per la llum en la seva professió, produint les seves primeres làmpades que, a partir del 1988, són distribuïdes sota el nom de Davide Groppi.

 

L’any 2014 Groppi resulta guanyador del prestigiós premi Compasso d’Oro amb les seves làmpades Nulla i Sampei.

 

Una de les més significatives referències per al dissenyador és el pintor Caravaggio, en particular l’obra “Cena in Emmaus” conservada a la National Gallery de Londres. La idea és que la llum que prové des de dalt, il·lumina amb extrema lògica allò que mereix ser correctament vist; la resta es va degradant en la foscor fins a desaparèixer.

 
groppi-sallesvalls-02
 

La reflexió sobre la llum de Caravaggio es reflexa en alguns importants encàrrecs en el sector de la restauració. Groppi pensa en el restaurant com un teatre, per tant no només com a lloc on donar a menjar, sinó també com espai on viure una experiència multisensorial. Entre els encàrrecs més prestigiosos trobem projectes d’il·luminació com el del Caffè Quadri, Le Calandre, l’Antica Osteria del Teatro i la Osteria Francescana.

 
groppi-sallesvalls-03
 

Al Salone del Mobile del 2013 presenta la Tetatet, una làmpada pensada expressament per als restaurants. Tetatet és una làmpada de taula resolta mitjançant LED amb base magnètica. Gràcies al seu funcionament amb bateries recarregables, queda garantida la flexibilitat en la instal·lació. La instal·lació de les Tetatet ha ocasionat un gran impacte combinant aquestes làmpades amb l’ús d’una altra llum blava en un projecte artístic del 2015 al Palazzo Serbelloni de Milà.

 
groppi-sallesvalls-04

groppi-sallesvalls-05
 

El resultat d’una anàlisi sobre la “llum-no llum” és el projecte Nulla, un petit punt al sostre de 18 mm que resutla quasi invisible. El con de llum que es projecta a les superfícies subjacents evoca la imatge d’un escenari minimalista. L’extensió de la aurèola de llum depèn de l’alçada del sostre i pot arribar fins a un diàmetre de 144 cm.

 
groppi-sallesvalls-06
 

La làmpada Sampei s’insipra en una canya de pescar oscil·lant, un signe a l’espai que es converteix en una làmpada en suspensió i de peu, al mateix temps. Es tracta d’una canya subtil en metall i fibra de vidre que pot aconseguir alçades elevades i inclinar-se fins a 20 graus. Està disponible en les versions indoor i outdoor.

 
groppi-sallesvalls-07
 

En totes les seves làmpades Davide Groppi sempre busca un equilibri entre simplicitat i emoció, a partir d’una paraula o un signe significatiu. En relació a la seva feina, Davide afirma:
“…Mi piacciono le cose semplici, leggere, emozionanti ed inventive.
Mi piace la coerenza e la diversità contemporaneamente.
Nel tempo ho capito che una lampada è prima di tutto parola e poi segno, senso e forza …”

 
groppi-sallesvalls-08

groppi-sallesvalls-09

groppi-sallesvalls-10
 

Ha sigut un plaer conèixer directament l’activitat d’aquest “mestre de la llum”. Ens ha recordat que il·luminar no és simplement col·locar llum, sinó també crear una atmosfera, un escenari.
 
Cliqueu aquí si voleu més informació sobre Davide Groppi i els seus projectes.